Voor de KNNV Oost Achterhoek organiseer ik met veel plezier de natuurwerkdagen. De KNNV werkgroep Natuurbeheer is eind 1997 opgericht met als doel om kleine stukjes natuurgebied met achterstallig onderhoud waarvan de  actuele natuurwaarde groot is, te helpen bewaren. Vaak zijn zulke stukjes in handen van particulieren die niet weten wat ze daarmee moeten doen of er geen geld voor hebben. We zijn begonnen met een terreintje langs de spoorbaan Winterswijk-Zutphen bij Lievelde. Een schraal graslandje dat verruigde en waar maaisel uit de spoorbaansloten werd neergegooid. Dankzij onze inspanning heeft de gevlekte orchis volop kansen gekregen. 

Later kregen we ook verzoeken van natuurorganisaties als Natuurmonumenten, Gelders Landschap, Staatsbosbeheer en ook van stichtingen en particulieren om te helpen hun natuurgebiedjes te helpen onderhouden, zodat er nu 10-15 gebiedjes zijn waar wij regelmatig komen. Wij vragen meestal een kleine financiële tegemoetkoming om  onze gereedschapswagen te kunnen onderhouden en indien nodig nieuw gereedschap aan te kunnen schaffen.

Er zijn meestal 6-7- natuurwerkdagen per jaar en de werkzaamheden gebeuren van september t/m januari. Wij gebruiken eigen gereedschap! De werkzaamheden bestaan vooral uit het verwijderen van opslag van heideterreintjes die dreigen dicht te groeien.

Er is een vaste kern van ca. 15 mensen, maar er komen vaak geïnteresseerden die het in de pers of op de website lezen meehelpen. Een dag buiten in de natuur werken is leerzaam en bijzonder ontspannend!

Belangstellenden kunnen zich bij mij melden: Hermien Toebes, Vardinkhof 14, 7107 BG  Winterswijk-Kotten. email: h.toebes@solcon.nl of hermien@toebeshof.nl

Wanneer zijn deze natuurwerkdagen?

Kijk voor de data op de site van IVN-KNNV Oost Achterhoek of op de site van de VVV (100% Winterswijk)

Verslag van de natuurwerkdag op de Borkense baan (16 oktober ’21)

Verslag van de natuurwerkdag bij de Brandkolk aan de Droppersweg, Winterswijk Woold (7 december ’24

Wat neem je mee?

Laarzen of hoge werkschoenen, warme kleding en eventueel regenkleding, werkhandschoenen en een lunchpakket. Voor koffie en soep wordt gezorgd!

Voor dit prachtige museum met het vroege werk van Piet Mondriaan ben ik gastvrouw en verzorg ik rondleidingen in het Nederlands en Duits

Tentoonstellingen nu te zien in Villa Mondriaan!

Museum Villa Mondriaan is hét museum voor coming-of-age. De wereldberoemde Piet Mondriaan ontwikkelde zicht tijdens zijn tienerjaren in deze villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum werken van zowel gevestigde als hedendaagse kunstenaars in hun zoektocht naar een eigen signatuur. 

Eén ding hebben de kunstenaars gemeen: net als de jonge Mondriaan bevinden ze zich allemaal in de turbulente periode van hun ontwikkeling.

Verwacht in Museum Villa Mondriaan

Binnenkort zijn in dit museum de volgende exposities te zien:

Klik op de links voor meer informatie. Beide exposities lopen van 17 mei ’25 tot en met 2 november ’25

Tentoonstellingen uit het verleden

Bekijk hier de tentoonstellingen die in museum Villa Mondriaan zijn geweest.

G.A.van der Lugt Stichting

Wij vinden het belangrijk dat de natuur, het landschap en de cultuur van de Achterhoek en de Liemers behouden blijft, zodat ook de toekomstige generaties hiervan kunnen blijven genieten. Vanuit die overtuiging werken we. Dit doen we door de stichting effectief te besturen en met behulp van de grote inzet van onze vrijwilligers. Daarnaast maken we gebruik van ons netwerk van bedrijven en instellingen. Samen zetten we ons het hele jaar in om de natuurterreinen te beheren, te verbeteren en te behouden. Tevens hebben we oog voor de cultuur en de streektaal en steunen we daartoe enkele initiatieven. Ik werk er graag aan mee!

Bezoekmogelijkheden Steengroeve

De steengroeve in Ratum is een uniek stukje natuur en dankt zijn ontstaan aan vele decennia van industriële kalkwinning. De bekendheid van de steengroeve neemt steeds verder toe sinds heel Nederland weet dat hier een broedende Oehoe zit. 

Hier dagzomen 240 miljoen jaar oude aardlagen waardoor ook veel geologen deze plek kennen. Ook kun je hier fossielen en ‘Winterswijks Goud’ (pyriet) vinden. Normaal is de groeve gesloten, maar na sluitingstijd mogen wij in de werkzame groeve afdalen. Onder leiding van een gids maak je een wandeling van circa 1,5 uur en leer je meer over de historie van het coulisselandschap, de bijzondere natuurwaarden, de uitzonderlijke geologische kwaliteiten van het gebied, en de toekomstplannen rondom de steengroeve.

Trek stevige schoenen aan en boek deze leuke excursie bij 100% Winterswijk

Vooraf aanmelden bij 100% Winterswijk is verplicht! Klik hier!

Hermien hier bezig met één van haar rondleidingen

Laatste nieuws: Er is een nieuw ontwerp gemaakt voor het bezoekerscentrum bij de steengroeve. De nieuwe schetsen van het Steengroeve Museum zijn op dinsdag 13 april 2021 gepresenteerd. Ik wens de Stichting Temporalis veel succes met de uitwerking van de plannen. Klik hier om het gehele artikel uit de Gelderlander te lezen! Wil je meer informatie over het museum klik dan hier!

Eén van de projecten van de stichting erfgoed en nationaal landschap Winterswijk was het BOS project langs de Boven-Slinge. BOS staat voor Bleekhuis, Oliemolen en Strandbad. Hierboven een foto van het prachtige Strandbad Winterswijk. Foto: 100% Winterswijk

De Freule te zien in 2022 in het Steengroevetheater. Foto: Willem van Walderveen

Nog tot 2090 "goud" winnen

Tot het jaar 2090 kan Sibelco nog vooruit met het afgraven van kalk in de steengroeve van Winterswijk. ,,Althans, zolang ons product nodig is in de asfalt- en betonindustrie”, maakt manager Gerard ten Dolle als voorbehoud. Lees voor meer informatie onderstaand artikel

Plattegrond steengroeven en toekomstige (geplande) uitbreidingen

plattegrond steengroeve winterswijk ratum sibelco

Invaldocent op basisscholen in Winterswijk (bezoldigd)

Naast diverse soorten vrijwilligerswerk, val ik ook af en toe in op de basisscholen die vallen onder de SOPOW. Op onderstaande foto een groepje kleuters van OBS ’t Waliën

Groep 1

Geef een reactie